EU: problemen met tonijn uit Vietnam

Veel van de “rode tonijn” die in Europa wordt aangeboden wordt behandeld met allerlei E-nummers om de kleur, smaak etc. te behouden. Dit betekent dat ze in feite een tonijn “kleuren” die niet van sashimi-kwaliteit is en het eruit laten zien als een sashimi tonijn met alle bijbehorende risico’s, niet in de laatste plaats onze gezondheid. Veel hiervan wordt verwerkt en geëxporteerd door Vietnamese bedrijven. Veel van de vaartuigen die de tonijn vangen, zijn ringzegen vaartuigen. De EU heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd in Vietnam en zij  hebben ontdekt dat veel van deze schepen alleen pekelkoeling aan boord hebben en geen vriescapaciteit. Daarom verklaart de EU dat de vis niet geschikt is voor uitvoer onder 0304 87: "- Bevroren filets van andere vis: -- Tonijnen". Ze stellen dat deze tonijn alleen gebruikt kan worden voor het inblikken.

Onze tonijn wordt gevangen door Zuid-Koreaanse schepen met een sterke -60°C vriescapaciteit, dus dit is niet het geval met onze saku of loins. Onze tonijn is direct na de vangst aan boord ingevroren, 100% natuurlijk en 100% sashimi, volgens alle normen. Tot slot zal onze tonijn saku binnenkort allemaal worden verpakt in dozen van 5 kg in plaats van 12 kg, wat een stuk handiger is!