PFAS in vis(producten), schaal- en weekdieren

Wie heeft er de laatste tijd niet van PFAS gehoord?

Niet zonder reden, want het is een zeer groot maar vooral belangrijk onderwerp om over na te denken. PFAS staat voor per- en poly-gefluoreerde alkylstoffen en is een verzamelnaam voor een breed scala aan chemicaliën (>10.000 verschillende) met 4 belangrijke gemeenschappelijke kenmerken:

  1. Niet-biologisch van nature afbreekbaar – dus een bron van vervuiling die tot toenemende problemen leidt;
  2. Mobiel – snel en gemakkelijk te verspreiden;
  3. Bioaccumulerend – niet alleen bij mensen, maar ook bij dieren en planten;
  4. Giftig – voor mens, dier en milieu, afhankelijk van de blootstelling.

Helaas is de lijst waarin PFAS te vinden zijn vrijwel eindeloos, vooral omdat het in talloze producten zit die dagelijks worden gebruikt. Naast de 4 gedeelde hoofdkenmerken veroorzaakt PFAS zeer schadelijke nadelige effecten op de mens, waaronder het immuunsysteem, de voortplanting, het bloed en de lever. Bovendien is het een ernstige oorzaak van kanker.

PFAS komt al over de hele wereld voor, van de Himalaya tot de Zuidpool. Door de hoge vervuiling en niet-biologische afbreekbaarheidseigenschappen is het niet meer mogelijk om PFAS volledig uit ons geliefde milieu te verwijderen. De PFAS-concentraties zijn in bepaalde gebieden al een gevaar voor de menselijke gezondheid waardoor ze in de (dierlijke) voedselketen terechtkomen en op ons bord belanden, gevolgd door toxische ophoping in het menselijk lichaam.

Het is dus redelijk om te zeggen dat de EU goede gronden heeft om PFAS-instructies en -limieten toe te voegen aan de EU-verordeningen 2020/2184, 2022/2388 en 1881/2006.

Wij, Interseafish B.V., nemen onze verantwoordelijkheid als leverancier van zeevruchten en laten testen uitvoeren om de mogelijke aanwezigheid van een PFAS-verbinding in onze producten te detecteren om de veiligheid van de consument te allen tijde te garanderen volgens de normen zoals uiteengezet in EU-verordening 1881/2006. De totale PFAS-norm is vastgesteld voor de som van PFOS, PFOA, PFNA en PFHxS met als groep toelaatbare wekelijkse inname (TWI) van 4,4 ng/kg lichaamsgewicht per week.

Volgens sectie 10 van de bijlage deze EU-verordening moeten we vooral zorgvuldig toezicht houden op:

-          10.2.1.1 Vlees van vis, met uitzondering van de in de punten 10.2.1.2 en 10.2.1.3 genoemde vis 2 μg/kg (bv. Thunnus albacares);
-          10.2.1.2. Spiervlees van vis met een totaal PFAS-norm van 8 μg/kg (de soorten in ons huidige product omvatten sprattus sprattus, dicentrarchus-soorten, salmo- en oncorhynchussoorten);
-          10.2.2. Schaal- en tweekleppige weekdieren met een totale PFAS-norm van 5,0μg/kg.

Naast onze focus op de bovenstaande soorten hebben we ons bemonsteringsplan voor ons gehele assortiment aangepast om de veiligheid van de consument voor al onze producten te allen tijde te waarborgen.

Gelukkig lijkt er volgens The Guardian een “silver lining” te zijn in die donkere PFAS gebied want het lijkt erop dat Canadese wetenschappers een manier hebben gevonden om PFAS-verbindingen af te breken! We volgen deze doorbraak op de voet en hopen te zien hoe de wetenschap ons en onze geliefde vissen kan redden van PFAS!

Bron: RIVM.nl